Lughnasadh | Oogstbroodjes

Natuurlijk mag een brood niet ontbreken als je Lammas gaat vieren. We eren de graangod die moest sterven om ons te kunnen voeden met de oogst. Denk daar eens over na. Al het eten wat je bereid en eet was een levend organisme. Elke graankorrel groeide eens voor het jouw verkoelende biertje werd, je dagelijkse brood. Elke slok appelsap was eens een appel, die zaden draagt en ontstaan is uit een ander zaadje. Als je zo naar je voedsel kijkt, ga je misschien wel anders boodschappen doen. Kies je voor matig, maar goed voer, zo min mogelijk bewerkt. Uit respect voor de cyclus van het leven. Uit respect voor de plek waarop het groeide, de Aarde. Uit respect voor jezelf en je familie.

En als ik zeg ‘we eren de graangod’ dan bedoel ik dat symbolisch. Het mannelijke en het vrouwelijke zorgen voor evenwicht in de cyclus van het jaar. 

Hier is het recept ~

1 cup melk

1/2 cup water

1 eetlepel honing

1/4 cup boter

2 ei

41/2 cup broodmeel

2 1/4 theelepel gist 

1 1/2 theelepel zout

Giet melk, water, boter en honing in een kleine pan en warm het op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en klop voorzichtig het ei erin.

Verwarm je over voor op 180 graden.

Meng 2 cups bloem met de gist en zout. Giet het melk-watermengsel erbij. Meng tot een plakkerige massa en voeg dan de resterende bloem ½ cup per keer toe en meng goed met een houten lepel spatel.

Wanneer het deeg wat vaster wordt, verwijder het uit de kom op je aanrecht en kneed tot een glad en elastisch deeg. (ongeveer 5 minuten). 

Verdeel in kleine porties. Vorm elke portie tot gladde ronde ballen en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Maak de bovenkant van het bolletje plat met een zacht klopje van je hand. Doe hetzelfde voor de rest van de porties en dek af met een schone theedoek en laat rijzen tot ze verdubbeld zijn in maat.

Bak de broodjes in de oven gedurende 10 minuten tot ze een beetje licht goudkleurig zijn, beschilder je broodjes als volgt:

Meng 1-2 theelepels cacaopoeder met een beetje heet water tot een gladde pasta en de helft van een eierdooier. 

Met een wattenstaafje dip je in je verf en beschilder je broodjes met zonnetekens, graanmotief, runen, wat je wil…

Schuif ze nog eens tien minuten in de oven en laat ze daarna afkoelen op een rooster.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s